Niet-diepvries: gratis bezorging vanaf € 30,-

Diepvriesproducten aan huis bezorgd

Altijd gratis afhalen in een afhaalpunt.

28/11/2024

Authentieke Franse Madeleines

Verwen uw familie met deze heerlijke Franse klassiekers. Met onze Dailycieux bloem voor biscuiterie maakt u de perfecte madeleines, luchtig van binnen met een krokant korstje.


Ingrediënten voor 24 madeleines

  • 125g Dailycieux bloem voor biscuiterie
  • 125g zachte (ongezouten) boter op kamertemperatuur
  • 125g fijne kristalsuiker
  • 3 eieren op kamertemperatuur
  • 8g bakpoeder
  • 1 vanillestok (of 1 zakje vanillesuiker)
  • Geraspte schil van 1 citroen
  • Snuifje zout
  • Extra boter om de vorm in te vetten
  • Eventueel: poedersuiker voor afwerking

Keukengerei

  • Madeleinevorm (voor 12 of 24 stuks)
  • Mixer of keukenrobot
  • Zeef
  • Spatel
  • Weegschaal
  • Citrusrasp
  • Kom voor beslag

Stap voor stap bereiding

1. Voorbereiding

  • Laat alle ingrediënten op kamertemperatuur komen.
  • Smelt de boter zachtjes in een pannetje. (De boter moet eerst afkoelen vooraleer in het  Te warme boter kan het eimengsel destabiliseren.
  • Tip: laat de gesmolten boter afkoelen tot lauw voor gebruik. Te warme boter kan de luchtige structuur van het beslag verstoren.
  • Snijd de vanillestok in de lengte en schraap het merg eruit.
  • Rasp de citroenschil fijn.

2. Het beslag maken

  • Klop de eieren met de suiker en het vanillemerg gedurende 5 minuten tot een luchtige, bleke massa.
  • Voeg de citroenzeste toe.
  • Zeef de bloem samen met het bakpoeder en zout.
  • Spatel dit voorzichtig door het eimengsel tot alles gemengd is.
  • Giet de lauwwarme boter er beetje bij beetje bij, blijf zachtjes spatelen.

3. Rusttijd

  • Dek het beslag af met plasticfolie.
  • Laat minstens 1 uur rusten in de koelkast.
  • Tip: U kunt het beslag ook een nacht laten rusten.

4. Bakken

  • Verwarm de oven voor op 200°C (conventioneel) of 180°C (heteluchtoven).
  • Vet de madeleinevorm goed in, ook de ribbels.
  • Vul elke holte voor ¾ met beslag.
  • Bak 8-10 minuten tot de randjes goudbruin zijn.
  • De madeleines zijn gaar als ze loskomen van de vorm.

De perfecte madeleine - Tips & Tricks

  • Gebruik koude vormen voor de mooie bolle kant ("la bosse").
  • Vul de vormen niet te vol, het beslag zal rijzen.
  • Haal de madeleines direct uit de vorm na het bakken.
  • Bestrooi ze eventueel met poedersuiker voor serveren.
  • Bewaar in een luchtdichte doos, ze blijven 2-3 dagen vers.
  • Perfect bij koffie, thee of als dessert.

Variatie

  • Vervang de citroenzeste door sinaasappelrasp.
  • Voeg een eetlepel honing toe aan het beslag.
  • Dip de madeleines half in pure chocolade na het afkoelen.

Smakelijk bakplezier!

Niet-diepvries: gratis bezorging vanaf € 30,-

Diepvriesproducten aan huis bezorgd

Altijd gratis afhalen in een afhaalpunt.