Authentieke Franse Madeleines
Verwen uw familie met deze heerlijke Franse klassiekers. Met onze Dailycieux bloem voor biscuiterie maakt u de perfecte madeleines, luchtig van binnen met een krokant korstje.
Ingrediënten voor 24 madeleines
- 125g Dailycieux bloem voor biscuiterie
- 125g zachte (ongezouten) boter op kamertemperatuur
- 125g fijne kristalsuiker
- 3 eieren op kamertemperatuur
- 8g bakpoeder
- 1 vanillestok (of 1 zakje vanillesuiker)
- Geraspte schil van 1 citroen
- Snuifje zout
- Extra boter om de vorm in te vetten
- Eventueel: poedersuiker voor afwerking
Keukengerei
- Madeleinevorm (voor 12 of 24 stuks)
- Mixer of keukenrobot
- Zeef
- Spatel
- Weegschaal
- Citrusrasp
- Kom voor beslag
Stap voor stap bereiding
1. Voorbereiding
- Laat alle ingrediënten op kamertemperatuur komen.
- Smelt de boter zachtjes in een pannetje. (De boter moet eerst afkoelen vooraleer in het Te warme boter kan het eimengsel destabiliseren.
- Tip: laat de gesmolten boter afkoelen tot lauw voor gebruik. Te warme boter kan de luchtige structuur van het beslag verstoren.
- Snijd de vanillestok in de lengte en schraap het merg eruit.
- Rasp de citroenschil fijn.
2. Het beslag maken
- Klop de eieren met de suiker en het vanillemerg gedurende 5 minuten tot een luchtige, bleke massa.
- Voeg de citroenzeste toe.
- Zeef de bloem samen met het bakpoeder en zout.
- Spatel dit voorzichtig door het eimengsel tot alles gemengd is.
- Giet de lauwwarme boter er beetje bij beetje bij, blijf zachtjes spatelen.
3. Rusttijd
- Dek het beslag af met plasticfolie.
- Laat minstens 1 uur rusten in de koelkast.
- Tip: U kunt het beslag ook een nacht laten rusten.
4. Bakken
- Verwarm de oven voor op 200°C (conventioneel) of 180°C (heteluchtoven).
- Vet de madeleinevorm goed in, ook de ribbels.
- Vul elke holte voor ¾ met beslag.
- Bak 8-10 minuten tot de randjes goudbruin zijn.
- De madeleines zijn gaar als ze loskomen van de vorm.
De perfecte madeleine - Tips & Tricks
- Gebruik koude vormen voor de mooie bolle kant ("la bosse").
- Vul de vormen niet te vol, het beslag zal rijzen.
- Haal de madeleines direct uit de vorm na het bakken.
- Bestrooi ze eventueel met poedersuiker voor serveren.
- Bewaar in een luchtdichte doos, ze blijven 2-3 dagen vers.
- Perfect bij koffie, thee of als dessert.
Variatie
- Vervang de citroenzeste door sinaasappelrasp.
- Voeg een eetlepel honing toe aan het beslag.
- Dip de madeleines half in pure chocolade na het afkoelen.
Smakelijk bakplezier!